Mamy początek maja to okres w którym sosny puszczają pędy (jasnozielone
przyrosty z brązową lepką łupinką). Najlepsze są takie do 10cm te
większe mają mniej soku w sobie.
Po zebraniu odpowiedniej ilości pedów delikatnie je płuczemy i kroimi na niewielkie kawałki wielkości 1-2cm. Następnie w słoiku układamy warstwami pokrojone pędy (około 4cm) zasypujemy 4 łyżkami cukru i znowu pedy, cukier. Na koniec można dodać odrobinę wody. Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Jak pogoda nam dopisze i jest słonecznie to już nawet po tygodniu można pić, w innym wypadku okres ten wydłużamy o kolejny tydzień lub dwa. Po upływie tego czasu do mniejszego słoiczka zlewamy powstały syrop. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu :)
ZDROWIA :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz