Wywar z kwiatów czarnego bzu ma właściwości napotne,przeciwgorączkowe i moczopędne. Kwitnące kwiaty zbieramy w maju/czerwcu wtedy kiedy nie są jeszcze całkowicie rozwinięte.
Aby przygotować wywar zalewamy łyżkę kwiatów zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut, następnie odstawiamy na 15, przecedzamy i pijemy :) Można pić 2 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Syrop z owoców czarnego bzu ma właściwości napotne, moczopędne, lekko przyczyszczające i przeciwbólowe (szczególnie przy nerwobólach i rwie kulszowej). Pomaga usuwać z organizmu produktu przemiany materii i toksyny. Owoce zbieramy w sierpniu/wrześniu ścinając całe baldachiny. Zbieramy tylko dojrzałe czarne owoce.
Aby przygotować syrop dokładnie oczyszczamy owoce z szypułek, zalewamy wodą gotujemy około 5 minut aż owoce popękają. Przecedzamy przez sito, najlepiej odstawić na kilka godzin aby samoistnie spłynął cały sok. Dodajemy miód w stosunku 1część miodu na 10 części soku. Zagotowujemy i rozlewamy do butelek. Można pić 2/3 dziennie po 50g rozcieńczonego soku.
UWAGA!!! Nie spożywamy kwiatów ani owoców na surowo ponieważ mają bardzo duże stężenie szkodliwej substancji sambunigryny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz