Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me

poniedziałek, 18 maja 2015

kurczak z domowymi frytkami i szparagami



Sezon szparagowy sie zaczął :)póki trwa trzeba korzystać.


Składniki na powyższy obiad:

Pałki z kurczaka
Młode ziemniaki
Szparagi
jajko
Migdały
Słonecznik łuskany
Sezam
Siemie lniane
Oliwa
Przyprawy dowolne



Pałki przyprawiamy tak jak lubimy ja dodałam przyprawę po węgiersku. Z jednej strony zamaczamy w jajku a następnie w przygotowanej przez nas panierce. Ukladamy na papierze do pieczenia niepanierowana stroną do dołu.

Ja panierkę tworze ze zmielonych migdałów i ziaren słonecznika z dodatkiem sezamu i siemia lnianego.

Ziemniaki obieram i kroję w paseczki, przyprawiam koperkiem, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Wykładam na papierze do pieczenia i z wierzchu psikam lekko oliwą, najlepiej sprayem do oliwy.

Piekę wszystko w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Szparagi przygotowuje na parze.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz