Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me Click Me

niedziela, 10 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel i przeziębienie

Maj to cudowny okres do wytwarzania naturalnych specyfików na przeziębienie. Kolejnym jest syrop z mniszka lekarskiego, który ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające.

Kwiaty mniszka zbieramy na początku maja w słoneczny dzień. Przed przygotowaniem syropu należy rozłożyć je na białej tkaninie wtedy pozbędziemy się ich małych lokatorów ;)

Zebrane kwiaty (około litra) wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce a po 24 godzinach powstały wywar odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego sok z 2 cytryn i kilogram cukru, gotujemy aż do uzyskania konsystencji miodu. Zazwyczaj trwa to około 2 godzin. Tak przygotowany wywar przelewamy do małych pojemniczków i przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Syrop ten spożywamy w przeciągu kilku miesięcy.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz